7 nasvetov za (bolj) varno vožnjo poklicnih voznikov | Taho Center

7 nasvetov za (bolj) varno vožnjo poklicnih voznikov

STruck-Driving-Safety-Tipskočiti v kabino tovornjaka in križariti po odprtih cestah. Spoznavati nove ljudi, kraje, države in celine. Gledati svet “iz višine”, iz kabine svojega tovornjaka … Je sploh še kaj lepšega?

Poklicni voznik – sanjska služba ali najbolj tvegan poklic?

Marsikomu se zdi, da je delo poklicnega voznika preprosto in pravzaprav sanjski poklic. V resnici pa obstaja le peščica drugih poklicev, ki zahtevajo več izkušenj, previdnosti, dinamičnosti, odgovornosti,  psihofizične kondicije ter upravljanja s stresom kot ravno to delo.

Prevoz na dolge razdalje je morda eno najbolj ključnih delovnih mest, saj z njim zagotavljamo pravočasen prevoz pomembnih dobrin. Žal pa je obenem tudi najbolj tvegano in povezano z velikim številom nesreč.

Ne skrbite, pomagali vam bomo, da boste na cesti res varni!

Pripravili smo 7 preprostih in koristnih nasvetov, s katerimi boste učinkovito povečali varnost na cesti in poskrbeli, da bodo vse vaše bodoče dostave blaga potekale gladko in brez težav na cesti. Naši nasveti so primerni za voznike, ki so šele začeli opravljati svoj poklic, kot tudi za prekaljene mačke, ki bi radi nekoliko osvežili svoje znanje o varnosti v prometu.

Kako do večje varnosti na cesti? Razkrivamo 7 vročih nasvetov! zrcalo_avto_editfinish
1. Pazite na svoje mrtve kote

Drugi udeleženci cestnega prometa se morda ne zavedajo “mrtvih con” tovornjakov, a ravno vožnje v teh conah največkrat privedejo do nesreče.

Te slepe točke se nahajajo:

  • ob strani, tik pred kabino,
  • tik za stranskimi ogledali
  • in neposredno za tovornjakom. 

Ker se torej “navadni” vozniki slepi za ta krizna žarišča, lahko vozijo nevarno blizu. To zna biti precej frustirajoče, pa vendar je vaša odgovornost, da ste pri menjavi voznega pasu še posebej previdni. Svetujemo vam tudi, da vedno vozite s primerno varnostno razdaljo.

2. Zmanjšajte hitrost v območjih dela na cestislow-driver-car-window-warning-sign

Približno ena tretjina vseh prometnih nesreč se konča s smrtnim izidom in pogosto so v teh nesrečah udeleženi prav tovornjaki. Vzemite si čas in peljite skozi delovno območje počasi – vaša dostava lahko vedno počaka, človeško življenje pa je neprecenljivo!

3. Vzdržujte svoj tovornjak

Pred vsako vožnjo temeljito preglejte vozilo ter preverite nivo tekočin, ogledala, hupo … Posebno pozornost namenite zavoram, saj prenašajo veliko težo. Javite vsako nepravilnost in se odpravite na pot šele potem, ko bo vaše vozilo tehnično brezhibno.WS.truckload

4. Pametno naložite svoj tovor

Ne nalagajte blaga v visoke kupe, raje naj bo naloženo nižje in po celi razpoložljivi površini. S tem boste med vožnjo ostali okretni, lažje boste manevrirali, hkrati pa izboljšali tudi ekonomično porabo goriva.

5. Prilagodite hitrost na ovinkihtruck-crash-300x217

Upoštevanje omejitve hitrosti je običajno pametna odločitev. Ko pa govorimo o tovornih vozilh, so “prekrški” zaželeni! Svetujemo vam namreč, da vozite še počasneje, kot zapoveduje številka na prometnem znaku (malo zmedeno, saj vemo).

Zakaj tako? Hitro je hitro prehitro! Zlasti na vstopnih/izstopnih rampah (rampe, ki povezujejo dve avtocesti ali avtocesto in podrejeno cesto …) so napisane omejitve prilagojene avtomobilom. Tovornjaki pa so bolj nagnjeni k temu, da se prevrnejo, če prehitro sekajo ovinke. Le z nizko hitrostjo boste vožnjo ustrezno prilagodili edinstveni velikosti vašega vozila.

6. Previdno tudi v slabemu vremenumichigan-safe-driving-tips

Slabe vremenske razmere povzročajo približno 25 odstotkov vseh s hitrostjo povezanih nesreč, kjer so udeleženi tovornjaki. Svetujemo vam, da na mokrih cestah zmanjšajte svojo hitrost za tretjino, na zasneženih ali poledenelih cestah pa hitrost prepolovite.

V slabem vremenu si vzemite dovolj časa tudi za manevriranje. Preden zamenjate vozni pas, naj vaš smerni kazalec vsaj petkrat pomežikne. Pravočasno nakažite tudi vsako zavijanje v levo ali desno.

Še en nasvet: ko opazite, da se drugi tovornjaki umikajo s cestišča, bo morda najbolj pametno, da to storite vi.

7. Pazite nase in bodite zdraviTruck-driver-exercise

Biti poklicni voznik je res nekaj posebnega – potrebni so trden značaj, žilavost in zdrav pristop do življenja na cesti. Prepričani smo, da ne potrebujete naše pomoči pri prvih dveh lastnostih, z veseljem pa vam lahko postrežemo še z nekaj zdravimi nasveti, s katerimi boste izboljšali svoj vsakdan na cesti.

Varnost na cesti niti ni toliko odvisna od vašega vozila, za njo lahko poskrbite predvsem vi sami. Zagotovite si dovolj spanja, pripravite si zdrav in uravnotežen jedilnik, poskrbite za redno rekreacijo in preživite dovolj kvalitetnega časa z ljudmi, ki jih imate radi.

Vse to bo pripomoglo k temu, da boste za volan sedli zadovoljni, mirni in sveži … In ravno to so tiste lastnosti, ki so pri poklicnih voznikih najbolj zaželene!

Želimo vam mirno vožnjo ter varen prihod na cilj!

P.S.: V veliko pomoč so vam lahko tudi izdelki iz naše spletne trgovine, ki bodo olajšali vaše delo in prihranili veliko skrbi, stresa ter živcev. Kliknite tukaj in preverite našo ponudbo!