Kako zmanjšati stroške z gorivom? | Taho Center

stroški gorivaStroški goriva predstavljajo največji delež vseh stroškov prevozniških podjetij. Hkrati je dobiček avtoprevoznikov pogosto majhen, kar pomeni, da je vsak prihranek pri gorivu zelo pomemben. V zadnjih letih je veliko transportnih podjetij propadlo, saj se niso uspela soočiti z vedno večjo konkurenco in nenehnih večanjem stroškom z gorivom, medtem ko so cene prevozov ostale enake ali so celo padle. Zato je optimizacija pri porabi goriva vitalnega pomena.

Največ lahko privarčujete, če vozite racionalno

»Zelo pomembno je, da voznik vozi umirjeno, ne speljuje in zavira sunkovito brez potrebe. Skratka, ekonomična vožnja lahko za 10 -15 odstotkov zmanjša porabo goriva in izpuste škodljivih vplivov v ozračje.« (Optimizacija transporta v avtoprevozništvu Vičar Ivan s.p., diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa, Aljaž Vičar, 2012).

V zadnjih letih so se na tržišču pojavili pripomočki, ki ocenjujejo kako ekonomičen ali potraten je vozniški slog. Enega od takšnih svetovalcev za porabo goriva so razvili pri Volvo Trucks, kjer trdijo, da lahko njihov sistem dolgoročno pomaga zmanjšati do 5% stroškov z gorivom.

Med sisteme, ki nadzirajo racionalno vožnjo voznika, spada tudi sistem EcoSupport. Z njim voznik vseskozi prejema podatke o svojem načinu vožnje. Sistem ga takoj opozori na šibke točke pri vožnji, kjer bi se lahko izboljšal in porabil manj goriva. Če voznik resnično upošteva navodila tega svetovalca, lahko vsako leto privarčuje kar precej litrov plinskega olja.

Ali redno servisirate svoje cestne težko kategornike?Volvo Trucks

Tudi z rednim servisom namreč lahko zmanjšamo operativne stroške, kot je npr. gorivo. Nekateri ugotavljajo, da se lahko poraba goriva poveča do 10%, če tovornjak ni redno servisiran ali če se pri servisu odločimo za nadomestne dele, ki niso originalni. Če torej voznik kljub svojemu ekonomičnemu slogu vožnje zazna bistveno večjo porabo goriva, potem je potrebno čimprej odkriti vzrok za takšen upad učinkovitosti.

Potrebno je redno spremljati porabo goriva in se posvetovati z voznikom

Za podjetje je izredno pomembno, da izobrazi svoje voznike na področju varčevanja z gorivom. Veliko voznikov v prevozniških podjetjih sploh ne beleži porabe goriva. Toda tudi če obstajajo zapiski voznika o porabi goriva, se zgodi, da odgovorni v podjetju sploh ne dajo voznikom povratnih informacij o učinkovitosti njihove vožnje. Zato vozniki sploh ne vedo kako varčna je bila njihova vožnja. Ključno je torej, da vodje avtoparkov svojim zaposlenim redno posredujejo ugotovitve o porabi goriva in jih spodbujajo k čim bolj varčni vožnji. Pri vseh podjetjih velja, da redna in učinkovita komunikacija z jasnim ciljem vedno pripelje do boljših rezultatov.

Na porabo goriva vpliva tudi učinkovitost nalaganja tovora. Če je tovor optimalno naložen, je poraba manjša. In obratno. In nenazadnje: nekatera tovorna vozila so že »od rojstva« bolj »žejna« kot druga. Zato vam predlagamo, da redno spremljate rezultate testiranj različnih blagovnih znamk vozil ter tudi na podlagi teh informacij sprejmete premišljeno odločitev ob nakupu vozila.