Kako poskrbeti za zimske pnevmatike – 5 koristnih nasvetov | Taho Center

Kako poskrbeti za zimske pnevmatike - 5 koristnih nasvetov

Na cesti niste nikolslika3i sami! Udeležencev v prometu je vsako leto več, s tem pa se veča tudi možnost za prometne nesreče, posebej v neugodnih zimskih razmerah. Na vse na žalost ne morete vplivati sami, lahko pa veliko pripomorete k temu, da vozite tehnično neoporečno vozilo.

In tu veliko vlogo igra prav gotovo “zimska obutev” vašega težkokategornika.

V pnevmatike je danes obuto kolesje vsakega vozila, saj so izrednega pomena za varno in udobno vožnjo. Prav gotovo veste, da so edina stična točka vozila s tlemi, pa vendar …

Ali pnevmatikam na tovornjaku namenite dovolj pozornosti?

Preverite vse, kar je pri gumah potrebno preveriti? Še posebej zdaj, ko je spet prišel čas obveznih zimskih pnevmatik? Preden se odpravite na pot, si vzemite čas in preberite naš članek.

Da vas bo vaša zimska pnevmatika po cesti čim bolj varno peljala, vam od srca priporočamo, da upoštevatei teh 5 praktičnih nasvetov za njihovo pravilno vzdrževanje:

  1. Poskrbite, da bodo pnevmatike nameščene strokovno in pravilno

Ne le, da morat e gume 15. novembra zamenjati, potrebno je tudi, da jih zamenjate pravilno! Strokovna namestitev je pomembna za enakomerno obrabo tekalne plasti pnevmatik ter za natančno krmiljenje vozila. Ne pozabite tudi na centriranje gum!

  1. Pogosto preverite tekalno plast gume

Tekalna plast zagotavlja oprijem pri spreminjanju hitrosti ter omogoča stabilnost vozila, ko le-to zavija. Če je tekalna plast neenakomerno izrabljena, verjetno tlak polnilnega zraslika2 ka v pnevmatiki ni ustrezen. Prav tako je to lahko posledica nepravilne naravnave vzmetenja, saj se v tem primeru pnevmatike vozijo pod kotom.

  1. Enkrat mesečno preverite tlak v pnevmatikah

Vsaj enkrat na mesec preverite tlak polnilnega zraka v pnevmatikah, pri tem pa si pomagajte z natančnim merilnikom. Zaradi premajhnega ali prevelikega tlaka se lahko gume hitreje obrabljajo, pregrevajo, s tem pa se poveča tudi poraba goriva.

  1. Poskrbite tudi za redno rotiranje pnevmatik

Običajno se pnevmatike na sprednjih kolesih obrabljajo hitreje kot na zadnjih, saj nosijo manjšo težo vozila. Z rotacijo pnevmatik (rotacija = sistematično zamenjevanje mest gum na vozilu) lahko preprečite neenakomerno obrabo tekalnih površin in podaljšate življenjsko dobo gum.

  1. Pnevmatike skladiščite v primernih pogojihslika1

Prostor, v katerem shranjujete pnevmatike, naj bo temačen, temperatura naj ne presega 25ºC, idealno bi bilo, da je nižja od 15ºC. Tudi vlažen prostor ni primeren, saj povzroča nabiranje kondenza na gumah. Pnevmatike shranjujte v njihovi naravni obliki, nikakor naj ne bodo izpostavljene stresu, tlaku ali torziji.

V primeru, da opazite kakršno koli nepravilnost, obiščite strokovnega vulkanizerja, ki bo poskrbel, da bodo vaše gume (spet) brezhibne.

Tovornjakarji, dočakajte dež, meglo, sneg in poledico pripravljeni v vseh pogledih, tudi z ustreznimi pnevmatikami in rednim vzdrževanjem vašega mogočnega vozila. Dodatna previdnost in večja pozornost pa vam bosta v jesenskih in zimskih razmerah še posebej v pomoč!

Varno vožnjo vam želimo!