Kako zmanjšati obrabo in podaljšati življenjsko dobo tovornih pnevmatik? | Taho Center

Kako zmanjšati obrabo in podaljšati življenjsko dobo tovornih pnevmatik?

MČlovek, ki odgovorno ravna s svojim telesom, lahko doseže visoko starost. In obratno. Če ne skrbi za svoje telo, bo zmanjšal svojo pričakovano življenjsko dobo. Enako velja tudi pri gumah za tovorna vozila. Življenjska doba pnevmatik naj bi bila okrog 250 tisoč kilometrov, vendar se lahko bistveno zmanjša, če ne posvečamo dovolj pozornosti temu osnovnemu potrošnemu materialu.

Kateri dejavniki so najbolj pomembni za dolgo življenjsko dobo tovornih pnevmatik?

–          ustrezen tlak v tovornih gumah

–          pravilna geometrija podvozja

–          kakovost pnevmatik

Tlak v tovornih gumah je ključni dejavnik, ki vpliva na obrabo, varno vožnjo in življenjsko dobo pnevmatike. Strokovnjaki priporočajo, da s točnim merilcem tlaka vsaj dvakrat mesečno preverite tlak v gumah.

Kajti že samo 0,5 nižji tlak od priporočenih vrednosti bistveno poveča porabo goriva, skrajša življenjsko dobo pnevmatike, poviša emisije in zmanjša zmogljivost vozila. Preverjanje pravilnega tlaka vam vzame malo časa, vendar vam lahko prihrani veliko denarja ter mnoge nevšečnosti.

Ali opažate neenakomerno obrabo pnevmatik?

Dobro je, da preverite tudi geometrijo in ste pregledu pozorni na morebitno neenakomerno obrabo pnevmatik. Če je obraba gum neenakomerna, je to zaradi nepravilne geometrije krmilnega sistema. Potrebno je torej opraviti nastavitev geometrije. S tem boste bistveno vplivali na dolgotrajnost gum, ki se bodo na vseh straneh enakomerno obrabljale.

Različne znamke tovornih gum se seveda razlikujejo tudi po kvaliteti. Boljša kakovost pomeni daljšo življenjsko dobo, boljši oprijem v vseh vremenskih pogojih, boljši nadzor nad vozilom ter nižjo porabo goriva.GY-Ultra-Grip-WTT-265-70-R19-5_tcm2281-121750

Z obnovo rabljenih gum lahko privarčujete in prispevate k bolj čistemu okolju

Eden od načinov, da zmanjšate stroške obratovanja vašega tovornega vozila, je obnova rabljenih gum.

»Obnova pnevmatik predstavlja sožitje ekonomskih in okoljevarstvenih interesov. EU aktivno podpira obnovo kot najučinkovitejši način pri varčevanju surovin in zmanjševanju odpada. Z uporabo obnovljenih pnevmatik se pokaže odgovornost do planeta ter hkrati prihrani mnogo denarja v poslu.« (diplomsko delo: Terotehnološki koncept vzdrževanja transportnih sredstev v gradbenih podjetjih, Mario Gamilec, avgust 2010, Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo)

S skrbnim ravnanjem vam bodo gume dolgo služile, vi se pa boste med vožnjo počutili bolj varni in pomirjeni. Srečno na vaši poti!