Mobilni simulator postavlja rekorde v izboljšanju vožnje (poklicnih) voznikov! | Taho Center

Mobilni simulator postavlja rekorde v izboljšanju vožnje (poklicnih) voznikov!

Main-TL.Still0122Večina voznikov o sebi meni, da vozijo dobro, če ne naravnost odlično. A ko spoznajo Terryja Kearnsa, poklicnega voznika tovornjaka s 30 letno delovno dobo in trenerja varne vožnje pri PATSU (Paducah Area Tranzitni Sistem), se jim lahko ta samopodoba zruši v le nekaj minutah.

To so minute, ki jih preživijo za volanom mobilnega simulatorja vožnje!

Moduli za simulacijo vožnje sicer res obstajajo že kar nekaj časa, a večinoma obstajajo na točno določeni lokaciji. Kearns in njegova žena Gail pa izvajata svoje tečaje na mobilni enoti, ki jo naokrog prevaža tovornjak. Oba sta strastno predana širjenju znanja varne vožnje, zato sta s svojim mobilnim simulatorjem pripravljena obiskati prav vse kotičke zvezne države Kentucky v Ameriki in tako izboljšati vožnjo čim več poklicnih (in navadnih) voznikov.Main-TL.Still019-edit

Okrog 16 metrov dolg priklopnik ima kar 3 ločene simulatorje in eden izmed njih oponaša prav obnašanje velikih vozil, kot so avtobusi in tovornjaki. Na priklopniku se nahaja tudi učilnica, kjer se vozniki naučijo izboljšati moč opazovanja in obvladati prav vsako nepričakovano situacijo.

Popolna navidezna resničnost: s pomočjo teh simulatorjev izvajajo različne scenarije, ki uprizorijo prav vse, kar se na cesti lahko dejansko zgodi!

Pa naj je to skok jelena pred tovornjak, nočna vožnja skozi gosto meglo ali v močnem sneženju … Možnosti je res veliko. Voznik v simulatorju se resnično počuti tako, kot da vozi zares. Pri scenariju, kjer npr. na tovornjaku poči guma, voznik res začuti, kako trzne volan in kako se izprazni guma … pri simulaciji promerne nesreče se zlomi vetrobransko steklo … in še bi lahko naštevali.

Vsi 3 simulatorji lahko tudi medsebojno sodelujejo. Medtem ko en voznik upravlja s tovornjakom, lahko drug vozi avtomobil ter tako dobi zlata vredno lekcijo o času zaustavljanja tovornjaka v primerjavi z avtomobilom. Najlepše pa je, da pri tem ni nihče poškodovan! No, morda le ego in ponos voznika ;).

Ljudje so prav presenečeni, ko izvejo, koliko “dobrih” voznikov ima slabe navade!

Na simulacijo vožnje prihajajo vozniki, ki se hvalijo, da vozijo že 40 let ter da so njihove veščine naravnost odlične. A že pri prvem scenariju vožnje “pade” kar Main-TL.Still011290% voznikov!

A vse le ni tako črno! Številna podjetja, ki od svojih voznikov vsako leto zahtevajo opravljen preizkus na simulatorju, lahko z gotovostjo potrdijo, da se je s tem bistveno zmanjšalo število nesreč (tudi do 75%!), v katerih so udeleženi njihovi poklicni vozniki.

In konec koncev ne gre le za njihovo varnost, ampak za varnost vseh udeležencev prometa, saj statistika nesreč, ki bi jih z več znanja lahko preprečili, govori sama zase.

Simulacija vožnje ni le neka računalniška igrica, ampak predstavlja kruto realnost!

Vozniki, ki med vožnjo na simulatorjih napravijo napako, zaradi katere pride do virtualne nesreče s smrtnim izidom, so naravnost pretreseni. Šele takrat se dobro zavejo, kaj se v podobnih okoliščinah na cesti lahko dejansko zgodi.

Pa vi, ste se že udeležili kakšnega treninga na simulatorjih vožnje? Priporočamo!

Želimo vam varno pot v letu 2016!