Največji svetovni konvoj tovornjakov vozi v dobrodelne namene | Taho Center

Največji svetovni konvoj tovornjakov vozi v dobrodelne namene

1410975918000-091711-CS-TruckConvoy-03-JMNe, kljub ogromnemu številu tovornjakov ne gre (spet) za kakšno stavko. Truck Convoy® v Ameriki in Kanadi je edinstveno enodnevno mednarodno praznovanje transportne industrije ter njene podpore specialni olimpijadi*.

Cilj tega praznovanja je zbiranje sredstev za osebe z motnjami v razvoju kot tudi ozaveščanje o tej ciljni skupini.

Na ta dan se na različnih lokacijah v ZDA ali Kanadi na cesto odpravi vojska tovornjakov v spremstvu  “organov v modrem” (hm, ali imajo čez lužo tudi modre uniforme? 😉 ), ki zakotali kolesa na približno 80 kilometrov dolgi poti.

Tovornjakarji se vsako leto (letos že enajstič in to prejšnjo soboto, 17. oktobra) sestanejo na nekem počivališču, od koder se odpeljejo na vnaprej določeno končno točko. Tam jih pričaka in pozdravi skupnost specialne olimpijade: športniki, njihove družine in prijatelji ter različna podjetja in agencije, ki so del transportne industrije.convoy-14

Temu sledi veselo praznovanje: piknik, peka na žaru, podelitev nagrad, vse z namenom, da se počasti sodelovanje voznikov tovornjakov ter podpora transportne industrije.

Ne glede na to, kako praznovanje poteka, sporočilo ostane enako: “Hvala za vašo podporo specialni olimpiadi!”

* Ste vedeli?

Tu ne govorimo o paraolimpijskih igrah. Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju.special_olympics

Prvi športni tabor za osebe z motnjami v duševnem razvoju je pokukal na svet v Združenih državah Amerike, in sicer leta 1963. Prve specialne športne igre, kjer so svojo moč in stamino preverili specialni olimpijci, pa so zaživele 5 let kasneje.

Na te igre niso bili povabljeni samo športniki iz ZDA, temveč tudi iz drugih držav, ki so potem igre in (kar je še bolj pomembno) sporočilo takšne olimpijade ponesli v svoje domovine.

V Sloveniji imamo trenutno razvitih 12 zimskih in poletnih disciplin. Do zdaj so se Slovenci v zgodovini zimskih in poletnih iger specialne olimpijade (od leta 1991) okitili že kar z 264 kolajnami, od tega letos v Los Angelesu s kar 26! Čestitamo!

In kdaj lahko takšno četico tovornjakov v dobrodelne namene pričakujemo pri nas? 😉