Prihranite tudi z izbiro pravih pnevmatik: kratek nakupovalni vodič! | Taho Center

Prihranite tudi z izbiro pravih pnevmatik: kratek nakupovalni vodič!

0Nakup pravih gum za tovorno vozilo je izredno pomembna, a precej težja odločitev kot nakup pnevmatik za vaš osebni avto. Ravno ta odločitev pa bo imela velik vpliv na vašo varnost (in varnost morebitnih potnikov) ter zadovoljstvo pri vožnji, da o vplivu na višino stroškov porabe sploh ne govorimo!

Pnevmatike so namreč edini stik vašega vozila s tlemi, zato igrajo ključno vlogo pri krmiljenju, udobju, zavorni poti in prihranku goriva!

Gume morajo biti prilagojene tipu vozila, vrsti potovanja in vrsti prevoza blaga!

Da se ne boste med ogromno izbiro v trgovinah povsem izgubili, smo za vas pripravili nakupovalni vodič, ki bo pripomogel k pravilni izbiri. Preden torej odprete denarnico in se odpravite na lov za gumami, obvezno preberite naše nasvete.

 V 4 korakih do najprimernejših tovornih pnevmatik!
Prvi korak: opredelite namen uporabe vaših gumastih “sopotnic”TBR-truck-tyres

Na svetu smo zgradili približno 18,6 milijonov kilometrov glavnih cest in prav za vsako obstaja ustrezna pnevmatika! Omenili smo že, da so gume  edini del vozila, ki se oprijema ceste, stična površina povprečnega tovornega vozila s tlemi pa je manjša kot pol kvadratnega metra.

Šteje prav vsak kvadratni centimeter stika  – zato je nujno, da prepoznate pravo pnevmatiko za vaše vozilo!

 • Bodo vaše gume “delale” na cestah (daljinski in regionalni promet)?
 • Sodelovale v kombiniranih prevozih?
 • Se preizkušale na terenu?
 • Udeleževale mestnega prometa?
 • Prenašale težo avtobusa?
 • Ali pa se borile z ekstremnimi zimskimi razmerami?

Dobro razmislite, po kakšnih poteh se boste vozili. S pravilno izbiro se boste izognili nevšečnostim na poti in hkrati prihranili! 

Drugi korak: izberite pravilno dimenzijo pnevmatike  

Pri menjavi pnevmatik se prepričajte, da so enakih dimenzij kot originalne. Za vsako kolo obstaja ustrezna dimenzija tovorne pnevmatike! Na bokih pnevmatik boste nagumašli različne oznake in kode.

Na primer: oznaka velikosti 295/80 R 22.5 150/146L 149/145M  je sestavljena iz sledečih informacij:

 • 295 = širina pnevmatike v milimetrih
 • 80 = odstotek višine pnevmatike glede na njeno širino (primer: višina je 295 x 0,80 = 236 mm)
 • R = zgradba pnevmatike
 • 22.5 = premer platišča v colah
 • 150/146L = indeks nosilnosti (enojna/dvojna montaža) in simbol hitrosti, osnovna označba
 • 149/145M = indeks nosilnosti (enojna/dvojna montaža) in simbol hitrosti, dodatna označba

Še en nasvet: nikoli ne montirajte pnevmatike na platišče brez homologacije! To lahko vodi do poškodb kolesa oz. gume ter nepravilnega stika pnevmatike s cestiščem, posledično pa so potem pod vprašajem vaša varnost, oprijemljivost in življenjska doba gum.

Tretji korak: izberite ustrezen profil pnevmatikgu_35ec39f4-734b-446f-958d-c31c2595ac85

Tudi globina profila pnevmatik je še kako pomembna. Vožnja z nizkim ostankom profila poveča možnost, da pnevmatike ne bodo mogle več dobro opraviti svoje nalogeRavno ustrezen profil pnevmatike namreč omogoča odvajanje vode v dežju in čiščenje pnevmatike v suhem vremenu, pozimi pa odvajanje plundre in dober oprijem v snegu.

Če vozite s pnevmatikami, ki so preveč obrabljene, vas lahko ustavijo tudi “organi zakona v modrih uniformah” ter naložijo plačilo globe. Je torej vredno tvegati?Mitarbeiter der RFL Reifen-Felgen-Lager Speditions und Lager GmbH arbeiten am Mittwoch (28.11.07) in einer Lagerhalle des neuen Reifenlogistikzentrums am Tag der Inbetriebnahme in Fuerstenwalde. Das Unternehmen mit Hauptsitz in Philippsburg (Baden-Wuerttemberg) investierte rund 15 Millionen Euro in den neuen Standort. 42 Mitarbeiter und sechs Lehrlinge betreiben die Logistik fuer den Reifenhersteller Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH, die vor Ort Reifen produziert. Rund 25.000 Reifen werden taeglich bei RFL in Fuerstenwalde fuer den in- und auslaendischen Markt umgeschlagen. Foto: Michael Urban/ddp

Četrti korak: upoštevajte zakonodajo ter proizvajalčeve zahteve,

ki se nanašajo na dimenzijo, dopustne obremenitve, hitrost ali strukturo gum … Kadar pa ste v dvomih, katere gume so prave za vas, se obvezno obrnite na proizvajalca oz se z vašim trgovcem posvetujte o podrobnostih montaže pnevmatik za vaše vozilo.

Želimo, da vam bodo naši napotki v pomoč, ko bo prišel čas za nakup novih gum. Pa varno na pot!