Rolice Haug Premium – jih imate na zalogi? | Taho Center

kontrolaV enem izmed prejšnjih člankov, kjer smo pisali o OPTAC napravi za prenos in shranjevanje podatkov, smo že omenili, da najnovejši tahografi beležijo vse podatke o vožnji in delu voznikov.  Zapis v tahografu je dokument ključnega pomena, saj omogoča objektivni obračun voznikovega dela. Je pa tudi dokument, ki omogoča sodnim organom objektivne ocene načina vožnje voznika.

Prevozniki in vozniki, odgovornost je na vas!

Zato so vozniki v skladu z zakonom dolžni prenesti in hraniti podatke iz digitalnega tahografa, ki omogoča izpis informacij (iz svojega pomnilnika ali tahografskih kartic) na poseben papir ali pa na zunanje medije.

VSTOPNA_776x438_ANDREJKo majhna rolica papirja postane pomemben dokument

Vsak digitalni tahograf ima tako imenovani termo tiskalnik, s pomočjo katerega se lahko podatki izpisujejo tudi na papir. Zato so pri vozilih, opremljenih z digitalnim tahografom, posebne rolice papirja še kako obvezen element. Odgovornost prevoznika in voznika je, da ima v primeru kontrole zadostno količino papirja za tiskanje, saj mora kadarkoli omogočiti izpis podatkov (za tekoči dan ter za 28 dni nazaj) iz digitalnega tahografa ali voznikove kartice tudi na papir.

Voznik, ki tega ne more zagotoviti (nima papirja za tisk), je – po domače povedano – v prekršku. Ne samo pri uradnih nadzorih, izpisi na papir so potrebni tudi npr. v primeru umerjanja (kalibracije) tahografov, v primeru izgube ali poškodbe voznikove kartice, za osebne evidence in še bi lahko naštevali.

Več o tem lahko najdete na tej povezavi (točka 3.1.3.3. Cestna preverjanja, stran 65).

Ni vsak papir pravi papirROLICE

Termo tiskalnik v digitalnem tahografu deluje po enakem principu kot tiskalniki, ki izpisujejo slipe pri plačevanju s kreditnimi karticami. Vsi prav dobro vemo, kako hitro zapisi na teh izpiskih zbledijo in postanejo nečitljivi … Vsekakor se pri normalnih pogojih hranjenja (osvetlitev, vlažnost in temperatura) niti približno ne obdržijo 2 leti, kolikor ste vi dolžni hraniti podatke iz tahografa.

Trajnost izpisa namreč ni odvisna od kvalitete tiskalnika v digitalnem tahografu, temveč od kvalitete papirja za izpis. Ravno zaradi tega za tisk podatkov ne zadostuje kakršenkoli papir, ampak poseben termo papir, namensko razvit za digitalne tahografe v prevoznih sredstvih. Tak papir je občutljiv na visoko temperaturo in počrni na mestu, kjer je izpostavljen vročini glave tiskalnika. Zapisi so trajno berljivi.CoverPremium-700x571

Upoštevajte dolgoletne izkušnje in zahtevajte kvaliteto – zahtevajte Haug!

Rolice Haug Premium so že od leta 2005 poznan in preverjen vrhunski izdelek. V Nemčiji izdelan termo papir v rolicah je certificiran za vse tipe digitalnih tahografov, ki so trenutno razpoložljivi na trgu. Priporočajo ga tako proizvajalci gospodarskih vozil kot tudi proizvajalci tahografov, saj je še posebej prijazen do glave tiskalnika, kar na dolgi rok preprečuje okvare le-tega.

Ta namensko razviti papir s posebnim premazom blesti zaradi svoje izredne thermalodpornosti na ekstremno vročino npr. v predalu ali na armaturni plošči vozila (do 90°C), maščobo, olja, mehčalce, vodo, znoj in svetlobo. Majhne nerodnosti pri malici vam bodo torej odpuščene :-).

Paket vsebuje 3 zvitke, vsak zvitek posebej pa je še posebej zavit v folijo, ki preprečuje dostop svetlobe in vlage. Rolice nimajo jedra ter na koncu niso zapognjene ali prilepljene, tako da ščitijo tiskalnik pred poškodbami in zastoji (paper jam). Dolge so 8 metrov, na koncu pa vam bo v veliko pomoč opozorilo, da bo papirja kmalu zmanjkalo.

Več o tem nepogrešljivem izdelku si preberite tukaj, kjer ga lahko tudi naročite!

Tudi za plitkejše žepe

Preverite še cenovno ugodnejše Economy termo papirne rolice, ki se prav tako znane po svoji dinamični občutljivosti.

Čas je denar, zato nikar ne tvegajte!

Za konec še par besed v razmislek: zavedati se morate, da se izpisi na navadnem papirju lahko enostavno priredijo ali pa postanejo tudi povsem nečitljivi. V primeru carinske kontrole bo to za vas pomenilo precejšnjo izgubo časa (ali še kakšno drugo nevšečnost), tega si pa nikakor ne želite, kajne? S tahografskim papirjem Haug boste imeli eno skrb manj, zato se še danes odločite za nakup!