Vse, kar ste želeli vedeti o voznikovi kartici, pa morda niste nikoli vprašali | Taho Center

Vse, kar ste želeli vedeti o voznikovi kartici, pa morda niste nikoli vprašali

k_tahograf_web01Zaradi nenehnega povečevanja števila registriranih tovornih vozil ter povečevanja posledic cestnega prometa (s tem mislimo na zastoje, prometne nesreče in podobno), pa tudi nadzorovanja pogojev, v katerih poklicni vozniki delajo, je Evropska skupnost že leta 1969 uvedla obvezno beleženje voznikovih dejavnosti.

Najprej so prišli analogni tahografi in tahografski papirnati lističi za beleleženje aktivnosti oz. podatkov med vožnjo. Vendar pa se je prav zaradi možnosti poškodovanja zapisov na lističih ter tudi zaradi možnosti ponarejanja podatkov rodila nova generacija digitalnih tahografov kot tudi spremenjen način zapisov na digitalne vozikove kartice.

Voznikova kartica je pametna kartica, ki shranjuje vse voznikove aktivnosti in ima povprečno kapaciteto pomnilnika 28 delovnih dni.kartica2

Namenjena je profesionalnim voznikom z vozniškim dovoljenjem vsaj B kategorije, ki so jo dolžni uporabljati ob vsakodnevnem prevzemu vozila, opremljenega z digitalnim tahografom. Uporabljati jo morajo za vsak dan vožnje od prevzema vozila dalje. 

Če vozilo uporablja več voznikov, mora vsak voznik sam poskrbeti, da je v ustrezno režo v tahografu vstavljena njegova voznikova kartica.  

7 dejstev, ki jih morate vedeti o voznikovi kartici
  1.  Vozilu, v katerem je vgrajen digitalni tahograf, voznikova kartica ni priložena. Za izdajo le-te morate zaprositi izdajatelja kartic Cetis d.d.kartica
  2. Voznikova kartica je osebna in unikatna, vsak voznik ima lahko le eno veljavno voznikovo kartico. Kartica identificira voznika in zagotavlja, da podatki o opravljeni vožnji ustrezajo identiteti voznika. Hkrati beleži prav vsako aktivnost voznika.
  3. Čeprav voznikova kartica vsebuje tudi podatek o številki vozniškega dovoljenja voznika, v nobenem primeru ne nadomešča vozniškega dovoljenja, saj sta to 2 ločena dokumenta.
  4. Voznikova kartica je veljavna 5 let.
  5. Ob povprečni uporabi se na voznikovo kartico shrani zadnjih 28 delovnih dni. Vozniki so v skladu z zakonom dolžni prenesti in hraniti podatke iz voznikovih pametnih kartic najmanj vsakih 28 dni. Za prenos podatkov potrebujejo posebno opremo za kopiranje podatkov.
  6. Za novo kartico lahko voznik zaprosi le v primeru zamenjave (sprememba podatkov) ali nadomestitve. Voznik mora zaprositi za nadomestno kartico v roku 7 koledarskih dni od okvare, izgube ali kraje voznikove kartice. V času do izdaje nove kartice pa mora obvezno pripraviti podpisane izpise o aktivnostih iz digitalnega tahografa.
  7. Pristojni organi za izdajanje kartic vodijo evidence o izdanih, veljavnih in neveljavnih karticah. Če uporabljate kartico, ki je evidentirana kot pokvarjena, izgubljena ali ukradena, vas bodo WWW-SLIKE-ZA-VSTOPNO-STRAN_3-2odkrili, kartico zasegli ter jo poslali nazaj k izdajatelju.

Opisali smo le nekaj pomembnih dejstev, ki so vezana na uporabo voznikove kartice. Še veliko več koristnih informacij pa si lahko preberete na naši spletni strani v rubriki Pogosto zastavljena vprašanja za voznike.

Vlogo za voznikovo kartico si lahko enostavno natisnete tukaj.

V Taho Centru pa vam pomagamo tudi pri kopiranju, obdelavi in arhiviranju digitalnih podatkov iz kartice voznika. Več o naših storitvah si lahko preberete tukaj.